Planerna på att lägga ner heldygnsvården vid BUP i Trollhättan har mött motstånd. Trots förslag om att stänga alla slutenvårdsplatser och flytta vården till Göteborg och Borås, valde ansvariga att skjuta upp beslutet för att först undersöka frågan djupare och få fram ett bättre underlag.
För familjer i Skaraborg innebär denna planerade förändring ännu längre resor och en försämrad tillgång till vård. När BUP i Skövde stängde sina heldygnsplatser tvingades de mest sjuka barnen resa till Trollhättan. Nu, när även dessa platser är hotade, riskerar barnen att behöva hänvisas till Göteborg, vilket gör vården ännu mer otillgänglig.
Att minska antalet vårdplatser samtidigt som vården centraliseras till två städer som ligger nära varandra gör det svårare för barn och unga från Skaraborg att få snabb och nära vård.
Föräldrar i Skaraborg kommer att tvingas resa ännu längre för att vara nära sina barn. Det handlar inte bara om kilometer, utan också om tid, energi och förlorad möjlighet till närhet och stöd – något som är avgörande för barnens återhämtning.
Tidigare har det lovats jämlik vård på lika villkor, oavsett var man bor i regionen. Men när barnens tillgång till vård blir beroende av var de bor, skapas en ojämlikhet som inte är acceptabel.
Att fatta beslut baserat på bemanningsbrist och effektivisering kan verka nödvändigt, men det får inte ske på bekostnad av tillgängligheten för de barn och unga som redan kämpar med svåra livsvillkor. Det är avgörande att tillgången till vård inte försämras för de som är mest sårbara. Det är dags att sätta de mest utsattas behov i fokus – inte tvärtom.
Anders Abelsson
Föreningen Compassen