Lukas Alvarssons liv med ADHD

– Man ska inte gå omkring och känna sig ensam när man har ett barn med ADHD. Vi är många familjer i samma situation. Genom Compassen har vi hittat vänner, fått stöd och gjort roliga saker tillsammans, berättar Malin Alvarsson, mamma till Lukas med diagnosen ADHD.

Pigg som en mört kommer han åkandes på sin cross över åkrarna i Järpås. Med hantverkshänder som gillar att skapa och bygga egna möbler i trä. ”– Säg hej” till Lukas Alvarsson, en 14-årig kille med diagnosen ”ADHD”. – Jag tyckte det var pinsamt när jag fick min diagnos. Ville inte att någon skulle få reda på det. Men nu bryr jag mig inte så mycket längre, om vad andra tycker och tänker, berättar Lukas.

Ett första tecken

När Lukas var sju år gammal började han känna sig arg i skolan. Ja, han var i stort sett arg på alla och hade ett utåtagerande sätt, menar mamma Malin. – Första gången Lukas lärare ringde hem till oss, blev jag förvånad och frågade faktiskt om hon ringt rätt förälder? Vi upplevde inte att vi hade dessa konflikter hemma, som de beskrev att han hade i skolan, så det var lite svårt att ta in att det var samma kille de pratade om, berättar Malin.

Utmaningar i skolan

Svårt att vara tyst och med de välkända myrorna i brallorna blev problemen större i skolan.
– Jag kände mig aldrig trött och hade svårt att sitta still och bara lyssna, berättar Lukas. Malin fick mana på skolan för att få en utredning och till slut genomfördes en basutredning. Därefter blev det fortsatt utredning hos BUP i Mariestad. Familjen fick träffa en läkare och Lukas fick sin diagnos ADHD vid tio års ålder.

Idag går Lukas i årskurs åtta och har ett anpassat schema, får undervisning i teoretiska ämnen i stödrum och hjälp med påminnelser om lektioner. – Jag tycker skolan är bra men jag får aldrig höra bra saker. Det läggs mycket energi på det som är dåligt, berättar Lukas. – Det är tufft med skolan. Det funkar aldrig riktigt bra. Man kan inte falla utanför ramen, för då finns det inte tillräckligt med resurser. Ingen som fångar upp. Om man skulle få önska så skulle skolan vara mer anpassad för individen, menar Malin.

 

Malin och Lukas Alvarsson ADHD

Anpassat yrkesliv

Malin upplever att det finns klyschor i samhället som ”Alla har en diagnos nu förtiden” och ”Det är bara för att få sälja mer medicin”. – Det är tufft som förälder att möta dessa påståenden och i början känner man sig väldigt ensam i sin situation.

Hos familjen Alvarsson är det två söner som har en diagnos. Liam 17 år med ADD och Lukas 14 år med ADHD. Killarna fick sina diagnoser samtidigt, vilket har inneburit stora förändringar i Malins yrkesliv. – Jag kan enbart jobba helger, för jag måste finnas tillgänglig hemma på veckorna. De kan ringa närsomhelst och det hade inte fungerat med ett vanligt sju till fyra jobb, menar Malin.

 

Tips från 14-åriga Lukas Alvarsson med ADHD

”Att man bara fortsätter kämpa”

 

 

Compassen – vägen till gemenskap

När barnen var små, innan sönerna fick sina diagnoser, gick familjen Alvarsson med i Compassen. – Kompisar till oss var medlemmar i Compassen. Vi blev nyfikna och gick med som stödmedlemmar. När det sen visade sig att våra barn hade ADD och ADHD så blev vi aktiva medlemmar. Man känner sig ensam och utsatt i sin situation och man lägger skuld på sig själv som förälder. Därför har det känts fantastiskt skönt att vara med. Ingen som dömer någon utan vi gungar med i samma båt. Alla har olika utmaningar, men är där på samma villkor, berättar Malin.

Aktiviteter i Compassen

Compassen är en ideell förening som fungerar som en mötesplats för barn och vuxna där vanliga diagnoser är ADHD, Aspergers och Tourettes syndrom. I föreningen händer det massor med saker, allt från vanliga träffar till bowlingkvällar och bussresor med upplevelser.
– En gång åkte vi till Lalandia i Danmark. Det var svinkul där. En annan gång var vi och fiskade i Hökensås. Man hittar bra och nya vänner genom Compassen, berättar Lukas.

En del aktiviteter ingår i medlemskapet, medan man får bekosta andra själv. – Den största vinsten med Compassen är att man träffar andra föräldrar och barn som är i liknande situationer och att det ger energi. Tillsammans blir vi starkare och ger varandra tips och råd. Dessutom har vi roligt tillsammans. Man ska inte gå omkring och känna sig ensam när det finns möjlighet till något annat, avslutar Malin.

 

BLI MEDLEM I COMPASSEN